V Bardejovských kúpeľoch otvorili novú soľnú jaskyňu

08.08.2005 Bardejov

Bardejovské kúpele 8. augusta (TASR) - Soľnú jaskyňu ako novú miestnu atrakciu otvorili dnes slávnostne v hoteli Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch. Investícia...
Bardejovské kúpele 8. augusta (TASR) - Soľnú jaskyňu ako novú miestnu atrakciu otvorili dnes slávnostne v hoteli Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch. Investícia vlastníka kúpeľov, rovnomennú akciovú spoločnosť, vyšla na asi 1,9 milióna Sk.

Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa a. s. Jaroslava Komoru príprava investície trvala niekoľko týždňov, samotná realizácia asi 10 dní. Rýchlosť výstavby bola daná aj tým, že bardejovská spoločnosť využila svoje dlhodobé kontakty s mestom Bochnia pri Krakove v Malopoľskom vojvodstve známom baňami na kamennú soľ. Odtiaľ pochádza aj realizátor diela - poľská spoločnosť Bochneris. Má všetky eurocertifikáty na túto činnosť. Najnovšie postavila takéto stavby v Írsku, v Českých Budějoviciach, vo Varšave.
Kusy kamennej soli z bane v meste Bochnia lepené špeciálnym lepidlom na drevené panely dokážu vytvoriť liečebný účinok podobný tomu, aký je v podzemnej bani v hå bke 250 až 280 metrov. Bezmála hodinový pobyt v takejto jaskyni sa vyrovná trom dňom pobytu pri mori.
Nový prostriedok na liečbu chorôb dýchacích ciest sa nachádza na zhruba 50 metrov štvorcových a má kapacitu 14 miest. Bude určený sedem dní v týždni nielen kúpeľným hosťom, ale i širokej verejnosti.
V závere júla dala rovnaká poľská firma do užívania podobnú, trochu menšiu soľnú jaskyňu v národnej technickej pamiatke - varni František v prešovskej miestnej časti Solivar.
 

Vyberte región